Karedent – Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Konservatif Tedavi

Konservatif Tedavi Nedir?

Diş çürüğü nedir? Nasıl meydana gelir?

Ağız ortamında bulunan bakterilerin yediğimiz karbonhidratlı (şekerli) gıdalardaki şekeri parçalaması sonucu açığa çıkan asitler, dişin sert dokularındaki inorganik yapıyı bozarak eritir. Dişin sert dokulardaki bu bozulmaya diş çürüğü denir.

Diş çürüğü başlamış ise kararmış-yumuşamış dokular uzaklaştırılmalı ve bu dokuların çıkarıldığı yer (oyuk-kavite) uygun bir dolgu malzemesi ile doldurulmalıdır; yani dişe dolgu yapılmalıdır.

Çürük gelişimini formülize edersek

Diş x Asit x Zaman =ÇÜRÜK
↓↓↓ ═> Çürük=Diş x Şeker x Bakteri x Zaman
(Şeker x Bakteri)

Formülü inleyecek olursak:

  • Ağız ortamındaki bakterileri tamamen yok etme şansımız yok,
  • Karbonhidratlar vücudun temel yakıtı olduğu için karbonhidratsız beslenme şansımız yok, zira ekmek de (nişasta) karbonhidrattır
  • Bu durumda dişlerimizi çürükten korumak için yapabileceğimiz en iyi şey karbonhidrat artıklarını en kısa zamanda ağızdan uzaklaştırmaktır. (Dişlerimizi fırçalamaktır)

Çürük başlangıçta dişin en dış tabakası olan mineyi eritmeye başlar. Bu aşamada genellikle hastada şikayet olmaz. Zamanla ilerleyen çürük dişin ikinci tabakası “dentin” e ulaşır. Dentin dokusu mineye göre daha yumuşak ve gözenekli olduğu için çürük “dentin”de hızla yayılır ve tatlı, ekşi, soğuk ve sıcak yiyeceklerin tüketiminde sızlama şikayetine yol açar. Artık çürük oldukça derinleşmiş ve diş üzerinde bir oyuk (kavite) halini almış olduğu için gıda sıkışmasına neden olur ve kürdan kullanma ihtiyacı doğar. Dişin kenarlarında ince ve desteksiz halde kalan diş duvarlarında kırılmalar olur. Dişteki hassasiyet çürüğün derinleşmesiyle artar. Bu durumda hala dişe müdahale edilmezse (dolgu yapılıp çürük durdurulmazsa), çürük “pulpa”yı etkiler ve dişte korkunç ağrılar başlar. Pulpanın iltihaplanması durumunda dişe kanal tedavisi * yapılması ya da dişin çekilmesi gerekir.

Dolgular:

Dişte çürük, fırça travması ve kırıklar sonucu oluşan doku kaybının uygun dolgu maddeleri ile giderilmesi işlemine dolgu denir. Günümüz diş hekimliğinde çeşitli dolgu yöntemleri uygulanmaktadır.

Amalgam (Gümüş)dolgu:

Amalgam dolgular içeriğinde yüksek miktarda gümüş olduğu için “gümüş dolgu” olarak da bilinir. Amalgam birkaç çeşit elementin karışımından oluşan tozun özel bir cihazda civa ile karıştırılması ile kullanıma hazırlanır. Amalgam diş hekimliğinde yaklaşık 150 yıldır kullanılmakta olan başarılı bir dolgu malzemesidir. Amalgamın içeriğindeki metallerden dolayı sağlığı olumsuz etkilediği yönünde iddialar gündeme getirilmiş olsa da gelişmiş ülkelerin diş hekimi birlikleri tarafından “ amalgamın güvenli bir dolgu maddesi olduğu” bildirilmektedir.

Amalgam fiziksel direnç, sızdırmazlık ve uzun ömürlülük açısından günümüzde kullanılan en başarılı dolgu materyallerinden biridir.

En büyük dezavantajı metalik renginden dolayı estetik olmamasıdır.

Kompozit (Beyaz) Dolgular:

Kompozit rezin esaslı dolgulardır. Hamur kıvamındaki materyal diş üzerindeki çürük dokuların temizlenmesini takiben açılan kaviteye (oyuğa) yerleştirilir ve mavi ışıkla sertleştirilir. Farklı renk seçenekleri olduğu için dişin doğal rengine en yakın renkler kullanılarak estetik anlamda oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Porselen Dolgular (Porselen inley):

Diğer dolgu türlerinden farklı olarak porselen dolgular laboratuar ortamında yapılır. Diş üzerindeki yumuşamış çürümüş dokular temizlendikten sonra ağızdan ölçü alınarak laboratuarda diş üzerindeki kaviteye (oyuğa) tam oturacak şekilde dolgu hazırlanır. Hazırlanmış dolgu sonraki seansta diş üzerindeki kaviteye özel yapıştırıcılarla yapıştırılır. Bu yöntemle oldukça estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.

Ekonomik olmaması dezavantajıdır.