Karedent – Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Dental İmplant

Dental İmplant Nedir?

İmplant dişeti altında bulunan çene kemiğine yerleştirilen suni (metal) diş köküdür. İmplantlar yerleştirildikten ve implant çevresindeki kemikleşme tamamlandıktan sonra protez uygulaması yapılır.

Neden titanyumdan yapılıyor?

Çünkü titanyum vücut tarafından kabul edilebilen (biyouyumlu) bir materyaldir. Tıp alanında yapılan ortopedik ameliyatlarda da sıklıkla titanyum vida ve plaklar kullanılır. Vücut tarafından reddedilme-kabul edilmeme olasılığı çok düşüktür.

İmplant uygulaması nasıl yapılıyor?

Hastanın implant yapılmasına engel bir sistemik rahatsızlığı yoksa ve çene kemiği implant yapımına müsait ise implant uygulamasına başlanabilir.

Standart bir implant operasyonunda;

  • Lokal anestezi altında dişsiz bölgede dişetine küçük bir kesi yapılarak ameliyata başlanır,
  • Çene kemiğine implantların yerleşeceği yuvalar açılır
  • İmplantlar açılan yuvalara yerleştirilir ve sıkıştırılır,
  • diş eti tekrar eski yerine dikiş atılarak tutturulur ve ameliyat bitirilir

İmplant uygulamaları tek diş eksikliğinde, birkaç diş eksikliğinde ya da total (tam) dişsizlik durumlarında farklı protez metodlarıyla uygulanabilmektedir.

Günümüzde değişik boy ve çaplarda implant çeşitleri mevcuttur. Ana prensip çene kemiğinin, anatomik yapıların ve komşu diş köklerinin elverdiği ölçüde kalın ve uzun implantlar kullanmaktır.

Operasyon sonrası yerleştirilen implantlarla çene kemiğinin bütünleşme süreci (osseointegrasyon) başlar. 3-6 ay sonra implantların üzerine yapılacak protez dişler yapılabilir.

Sinüs Tabanı Yükseltme (Sinüs Lifting)

Üst çenede azı ve küçük azı dişlerinin hemen üstünde çene kemiği içerisinde  ”maxiller sinüs” adı verilen bir boşluk vardır. Büyüklüğü kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama yarım ceviz büyüklüğünde, boşluğa bakan iç kısmı sinüs mukozası denilen epitel dokuyla kaplı anatomik bir boşluktur. Üst çenede yapılan diş çekimlerini takiben sinüs tabanı aşağıya doğru sarkar ve sinüs hacmi genişler. Meydana gelen bu genişleme çene kemiği yüksekliğinde azalmaya neden olur ki bu durum implant uygulamasında dezavantajdır.

Sinüs tabanın aşağıya sarkması durumunda implantın yerleştirileceği bölgede yeterli kemik kalınlığını sağlamak için sinüs tabanını yukarı kaldırmak ve kemik yüksekliğini artırmak gerekir. Sinüs tabanını yükselterek tekrar kemik kazanma işlemine “sinus lifting” ya da “sinüs yükseltme”  adı verilir. Vakanın durumuna göre farklı teknikler uygulanabilmektedir.

Vakanın durumuna göre sinüs lifting işlemi implant uygulamasından 3-6 ay önce ya da implant uygulamasıyla aynı seansta yapılabilir