Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi Nedir?
Dişlerin sert dokularının ortasında dişin kan dolaşımını ve duyarlılığını sağlayan pulpa (dişözü) adı verilen yumuşak bir doku vardır.
Pulpa dokusunun sert dokularda kırılma, çatlak ve çürük gibi etkenlerden dolayı iltihaplanması durumunda dayanılmaz ağrılar meydana gelir.
Hasarlı pulpa dokusunun iyileşme yeteneği yoktur. Bu yüzden pulpanın iltihaplanması durumunda dişin çekilmesi yerine dişin canlı kısmı (pulpası) çıkartılarak pulpa boşluğu özel dolgu maddeleri ile doldurulur. Bu işleme kanal tedavisi adı verilir.
Kanal tedavisinde temel prensip enfekte pulpa dokusunun tamamen (kök ucuna kadar) çıkartılması ve meydana gelen boşluğun kök ucuna kadar sıkıca doldurulmasıdır. Tedavi pulpa dokusundaki hasarın durumuna göre bir veya birkaç seansta yapılabilir.
Kanal tedavisini takiben dişteki doku kaybının durumuna göre dolgu ya da porselen kaplama yapılabilir.
Kanal tedavisi zor mudur?
Kanal tedavisi tedavi edilecek dişin durumuna göre ortalama 30-60 dakika civarı süren bir tedavidir. Tedavi esnasında kök kanallarına tükürük kaçmaması gerektiği için hastanın ağzını açık tutması gerekmektedir. Hasta açısından zor olan kısmı uzun süre ağzı açık tutmaktır. Onun dışında diğer tedavilerden farklı bir zorluğu yoktur.
Kanal tedavisi yapılırken ağrı olur mu?
Kanal tedavisi, anestezi altında uygulanan bir işlemdir. Tedavi esnasında hasta ağrı hissetmez. Ancak bazen uygulama esnasında anestezi yapılmış olmasına rağmen pulpaya ilk temas edildiğinde ufak bir acı hissedilmektedir. Pulpa içerisine yapılan ilave anestezi ile bu durumun üstesinden gelinebilmektedir.
Kanal tedavisi seansları arasında ve tedavi bitimi sonrasında dişin canlı kısımları koparılmış olduğu için kök ucunda oluşan küçük yara sebebiyle birkaç gün ufak ağrılar hissedilebilmektedir. Ve bu hassas dönem içerisinde dişin üzerine çiğneme basıncı geldiği zaman ağrı olabilmektedir. Tedaviyi takip eden bir hafta içerisinde bu şikayetler giderek azalır ve kaybolur.