Karedent – Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Çocuk Diş Hekimliği


Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?

Çocuk ve bebeklerin diş tedavileriyle uğraşan diş hekimliği dalı pedodontidir. Süt dişleri daimi dişlere kıyasla daha zayıf bir yapıya sahiptir. Bu yüzden süt dişlerinde çürüklere sıklıkla rastlanır. Diş yapı itibariyle daha zayıf olduğu için çürükler hızla büyür. Diş çürüklerinin ilk sinyalleri olan soğuk-sıcak ve tatlı hassasiyetleri çocuklar tarafından pek hissedilmediği için çürükler büyük boyutlara ulaşana kadar fark edilemeyebilir.

Süt dişleri çocuğun gelişim aşamasında düzenli beslenebilmesi ve rahat konuşabilmesi için ciddi önem taşır. Aynı zamanda altta gelişmekte olan daimi dişlerin düzenli çıkabilmesi için yer tutma görevini de yaparlar.

Bu yüzden süt dişlerini “ zaten süt dişi, nasıl olsa yerine yeni diş gelecek” hatasına düşmeden gerekli tedavileri yapmak ve daimi dişlerin sürme zamanı gelinceye kadar ağızda tutmak gerekir. Erken çekilen süt dişlerinin ileride çapraşıklıklara yol açması sıklıkla görülen bir olaydır.

Fissür Örtücü (Fissür Sealent) Uygulaması: Azı ve küçük azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde fissür adı verilen oluklar vardır. Çürükler sıklıkla bu oluklardan başlar. Fissür örtücü adı verilen uygulama ile bu oluklar doldurularak bakterilerin oluk içine yerleşerek çürük oluşturması engellenir.

Flor uygulaması: Diş minesinin yapısını kuvvetlendirmek amacıyla diş üzerine yüksek konsantrasyonda flor içeren jel, gargara ve vernikler uygulanabilir. Uygulamada kullanılan malzemeler meyve aromaları (çilek,portakal vs) ile tatlandırılmış olduğu için çocukları uygulamaya ikna etmek daha kolay olmaktadır.

Çocuklarda diş temizliği nasıl yapılır? Ağızda ilk dişler sürdükten sonra (6 aylık civarı) ağız ve diş temizliğine başlanmalıdır. Dişler günde 2-3 defa ıslatılmış temiz bir tülbent ya da gazlı bez ile silinmelidir. Süt azı dişler sürdüğü zaman (2,5 – 3 yaş) çocuk ebeveyn kontrolünde diş fırçalamaya başlamalı ve bunu alışkanlık edinmelidir.

Yer tutucu nedir? Ne işe yarar? Erken süt dişi kayıpları sonucu meydana gelmesi olası çapraşıklıkları önlemek için yapılan apereylere yer tutucu denir. Ağzın durumuna ve dişlerin sürme pozisyonlarına göre farklı yer tutucu çeşitleri uygulanabilir.